Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

Filmforgatás és -elemzés a Bolyai Filmműhely berkeiben

Délelőttönként aktív filmforgatás, esténként pedig elemzések sora követi az idei Bolyai Filmműhely által szervezett tábor napi rutinját. A hét folyamán közel 20 résztvevő leshet majd be a filmkészítés kulisszái mögé.

A filmkészítés rejtelmeit ismertetik meg a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium filmműhelyének idei táborában.

A Délvidék több településéről érkezett, a filmkészítés iránt érdeklődő fiatalok a tábor ideje alatt saját elképzelés alapján különböző animációs és dokumentumfilmeket készítenek.

Az ötnapos tábor fontos lehet a média világa iránt érdeklődők számára. Az iskola végzett diákjai a tábor jövőjét pályázatok útján szeretnék biztosítani, ezért létrehoztak egy civil szervezetet.

Csaknem 20 diák vesz részt az idén 15. alkalommal megszervezett filmes táborban.

Forrás: pannonrtv.com                                                                              Fotó: Ürményi Frigyes (Pannon RTV)

Falak – Művészeti kiállítás Zentán

Már látogatható a IX. Művészet és Műemlékvédelem művésztelep kiállítás Zentán. A tárlatot augusztus 4-én, szerda délután nyitották meg ünnepélyes keretek között. A Falak címet viselő tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészi Kar és az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak alkotásait mutatja be.

A kiállítás előtt egy tíznapos táborban vettek részt a hallgatók a Tisza-menti városban, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar már több éve közösen szervez meg. A művésztelep ideje alatt a résztvevők megismerkedhettek Zenta épített örökségeivel és a mai építészeti arculatával.

A rendezvényt 2011-ben indították kísérleti programként, ám az elmúlt évek alatt nagy sikerré nőtte ki magát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a régi épületek fontosságára és azok karbantartására. A Falak című kiállítás az elmúlt napok munkásságát mutatja be, melynek a Zentai Alkotóház adott otthont.

A tábor vezető mesterei Soltis Miklós és Kiss Endre képzőművészek voltak.

A kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő Művészeti Műemlékvédelem műhelytelep alkotásait még a jövő hét folyamán megtekinthetik a Zentai Alkotóházban.

Forrás: pannonrtv.com                                                                              Fotó: Szalai Adrián (Pannon RTV)

Néprajzi identitásőrzés a zentai Hatetudnád táborban

A zentai Hatetudnád tábor résztvevői a gyöngyfűzéstől kezdve, az agyagozáson át a népi táncokig, különböző népművészeti ágakban próbálhatták ki magukat. A magyar népi kultúra hagyományait felelevenítő táborok az elmúlt időszakban a fiatalok körében is egyre népszerűbbek.

A szegedi Hatetudnád műhely gondozásában Zentán megvalósult napközis táborban a zene, a tánc és a kézművesség biztosított szórakozást az ifjúságnak, egy héten át. Az oktatók a különböző korosztályok igényeit figyelembe véve állították össze a tábor programtervezetét.

A tábor július 23-áig tartott, alapötlete a településről elszármazott Lázár Zitától és barátaitól származik, akik először nyolc évvel ezelőtt Szegeden, felnőtteknek szervezték meg ezt a hagyományörző tábort. Időközben bebizonyosodott, hogy a fiatalabb generációk is érdeklődnek a programok iránt.

A szórakoztató programok mellett a különböző tájegységek táncait is elsajátíthatták a fiatalok, a kézműves foglalkozások keretén belül pedig többek között fakanálbábút készítettek a gyerekek, valamint a gyöngyfűzést és a bőrözést is megismerhették.

Forrás: pannonrtv.com                                      Fotó: Ürményi Frigyes (Pannon RTV)

A bukovinai székelyek nyomában

Zentán került bemutatásra a bukovinai székelyek életét, migrációját feldolgozó tanulmánykönyv, melynek létrejöttén több anyaországi és hazai szerző is dolgozott.

A könyv megjelentetésével a 75 éve Bácskából elmenekült bukovinai székelyek előtt tisztelegnek, akik száműzetésük után tolnai falvakban telepedtek le.

A konferenciát eredetileg 2020 júniusára tervezték az anyaországi Bonyhádra, de ennek megtartását és a könyv megjelenését a koronavírus-járvány húzta keresztül. Most azonban Zentán végre sikerült bemutatni az új kötetet..

A kiadvány a bukovinai székelyek útját a madéfalvi kirajzástól a bukovinai letelepedésükig, valamint az áttelepedésük történetét öleli fel.

Az elmaradt anyaországi konferencia tanulmánykötetének bemutatására egyébként a közeljövőben több helyszínen is sor kerül Délvidék-szerte.

Forrás: pannonrtv.com                                                Fotó: Pannon RTV

Újra várja az érdeklődőket a Tiszavirág Fesztivál

A most következő hétvége folyamán kerül megrendezésre a népszerű Tiszavirág Fesztivál. Látványos programokkal várják a Tisza-partra kilátogatókat. A központban maga a folyó áll majd és annak élővilága, hiszen a fesztiválra érkezők megtekinthetik majd a világon egyedülálló természeti jelenséget, a tiszavirágzást. Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és Zenta Község Önkormányzata a kilencedik alkalommal rendezi meg a fesztivált a hétvégén, június 25-e és 27-e között.

A folyónak és a közelében élő embereknek a különleges kapcsolata már hosszú időkre visszanyúlik. A Tisza mentén élők számára mindig egy büszkeség maga a folyó, a kérészek rajzásának megünneplése pedig hagyomány. A fesztivál pont egy kiváló alkalom arra, hogy találkozzanak az emberek. A községben hosszú idő óta ez lesz az első nagyobb szabású rendezvény.

Pénteken 18 órától kezdődik a fesztivál programja a Bortér és kézműves kiállítás megnyitásával, itt majd Zenta város Fúvószenekarát hallhatja a publikum. A későbbiekben Mirko Popov akusztikus koncertjét tekinthetik majd meg, este 21 órától pedig a Sin Seekas zenekara ad koncertet a nagyszínpadon. A szombati nap korán indul elsősorban a horgászattal foglalkozók számára. Reggel 8 órától lehet jelentkezni a Retro horgászversenyre. 17 órától újra a Bortér és kézműves kiállítás várja a látogatókat. Ugyancsak 17 órától hallhatják majd a Stevan Mokranjac zeneiskola növendékeit a Borutca kisszínpadán.

Szombaton este a borutcában lép fel még 18 órától a Juhász zenekar, majd 20 órától a Contrabayando együttese; az Alsó-rakparton 20 órától táncház lesz; míg a nagyszínpadon előbb 19:45-től hallhatják majd az ABBA Tribute Band-et, 21:45-től lesz A tűz útja a vízen elnevezésű felvonulás. 22:15-től Laki Ákos és barátai lépnek fel, hogy az estét végül 23:30-as kezdéssel az Uprize zenekara zárja. Vasárnap reggel 8 órától még meghirdetik a Tiszai halászléfőző versenyt is. A teljes hétvégére várnak minden érdeklődőt a szervezők.

Forrás: vajma.info                 Fotó: Facebook

Bemutatták Mák Ferenc új kötetét

Mák Ferenc művelődéstörténész, irodalomtörténész Cicelle virágoskertjének díszei című, Irodalom és nemzeti újjászületés a Délvidéken (1867-1920) alcímű kötetét mutatták be nemrégiben a Zentai Alkotóházban. Az esemény a Forum Könyvkiadó Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ szervezésében jött létre. Virág Gábor, a Forum igazgatója beszélgetett a szerzővel.

A szerző beszélgetőpartnere a kötet jelentőségéről nyilatkozott a Magyar Szó munkatársának. Kifejtette, hogy a tavalyi évben jelent meg a kiadvány hosszú szerkesztői folyamatot követően a Forumnál. Saját véleménye szerint igazán kiemelkedő alkotásról van szó, hiszen hatalmas mennyiségű művelődéstörténeti anyagot dolgoz fel az 1867-es kiegyezés és a trianoni békediktátum közötti kulturális, elsősorban irodalmi élet alakulásáról a Délvidéken. A szerző rámutat, hogy a történelmi események ellenére a kiegyezéssel elindult egy intézményesítési törekvés és fejlődés főként az oktatásban, amire a mai napig büszkék lehetünk.

A könyv ismertetőjében szerepelnek az alábbiak: „ A Délvidék magyar irodalma a XVIII. század végén, a XIX. század elején született meg az elnéptelenedett vidék honfoglaló írástudóinak a tollából – úgy, hogy többségük minden bizonnyal nem ismerte a középkori, XIV – XVI. századi előzményeket. Tetten érhető tehát az a pillanat, amikor már érdemes szólni a korábban még oly felettébb idegen táj, a meghódított, de lassan művelésbe vont parlag nyomán kelt érzésekről.” Kérdéseket is megfogalmaz a szerző: „ Miért lenne oly szemérmetesen rejtegetni való a szülőföld és a haza írói, irodalmi szolgálata a Délvidéken? Miért lenne szégyenletes egy sután hangszerelt vers, egy rosszul befejezett elbeszélés, egy torzóban maradt történeti tanulmány, és miért teszünk röstelkedve mérlegre minden XIX. századi délvidéki műalkotást, intézményt, könyvet vagy iskolateremtő szándékot?”

A szerző végig a teljességre törekedett munkája során, a tárgyalt időszakban a Délvidék páratlanul gazdag kulturális életéről ad lenyomatot. Mák elárulta a bemutatón, hogy éppen száz helyi szerző munkásságát dolgozta fel. Munkájának alapjául szolgált a korabeli helyi sajtó és az iskolai évkönyvek is; a területen akkoriban létező kultúrák jótékony kölcsönhatásait is kiemelte, a történelemhamisítást pedig igyekezett partvonalra szorítani.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Szögi Csaba

Ismét Zentán járt az első magyar űrhajós

Interaktív előadás keretén belül mutatta be Farkas Bertalan a róla szóló könyvet Zentán. Az első magyar űrhajós életútját felölelő könyvével érkezett Zentára, azonban nem érkezett üres kézzel, ugyanis az esemény előtt jelképesen átnyújtotta az adományát a Zentai Közkórház részére.

Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója elmondta, hogy az egykori űrhajóstól egy mobil inkubátort kapott a Zentai Közkórház. Az igazgatónő elmondása szerint a kórháznak már nagy szüksége volt egy mozgatható inkubátorra, amivel sajnos eddig még nem rendelkeztek.

Farkas Bertalan dandártábornok, vadászpilóta és űrhajós 1980. május 26-án a Szojuz-36 nevű űrhajóval első magyarként hódította meg a világűrt, és ezzel Magyarország a hetedikként lépett ki a világűrbe a nemzetek sorában.

Az érdeklődők rövid kisfilmmel egybekötött interaktív bemutatón nyerhettek betekintést az űrhajósról szóló új könyvbe. Farkas Bertalan elmondta, hogy nagyon sok munka állt a tett mögött, és ebből született egy olyan könyv, amelyre rendkívül büszke, mivel gyakorlatilag az életét mutatja be.

Farkas Bertalan egyébként az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, és a mai napig képviseli Magyarországot az űrkutatással kapcsolatos konferenciákon.

Forrás: pannonrtv.com                               Fotó: Ürményi Frigyes (Pannon RTV)

Kirándulás az első zentai csata helyszínére

A zentai Jézus Szíve Plébánia vezetősége még a járvány tombolásának időszakában elkezdett szervezni az első zentai csata helyszínére, Oromhegyes környékére egy gyalogtúrával egybekötött kirándulást a hittanosai és családjuk részére. A Bethlen Gábor Alapnál sikeresen pályáztak rá, s végül a hétvégén meg is valósították.

Rác Szabó István, a plébániatemplom koordinátora elmondta, hogy közel kilencvenen jöttek össze, ennek mintegy kétharmada gyermek volt, a többiek szülők, tanárok, valamint egy csoport érdeklődő Törökfaluból.

A részvevők a felsőhegyi Brioni vadászházban gyülekeztek, majd elindultak az onnan mintegy öt kilométerre található helyszínre, ahol Rác Szabó István tartott egy rövid történelmi ismertetőt. Ezt követően egy rövidebb úton visszagyalogoltak a vadászházba, ahol ebéddel várták őket.

Ezután a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tartott számukra bemutatót középkori harcokról, illetve táncokról. A bemutató után ki is lehetett próbálni a fegyvereket és a kosztümöket, ráadásul fakardokkal még csatázhattak is a gyerekek. Mindannyiuk számára felejthetetlennek bizonyult ez a nap.

Forrás: magyarszo.rs                                  Fotó: Magyar Szó

Könyvbemutató: Nemes Fekete Edit kerámiaművészete

Június 10-én kerül bemutatásra a Forum Könyvkiadó Intézet közreműködésével Zentán az Alkotóházban Nemes Fekete Edit kerámiaművészetéről szóló kiadvány. Az este folyamán a beszélgetésben, amely 18 órától indul, részt vesz Virág Gábor, aki faggatja majd a monográfia szerzőjét, Ninkov Kovacsev Olgát, illetve magát Nemes Fekete Editet.

További érdekesség, hogy a bemutatót Révész Róbert képeinek kiállítása kíséri. Az esemény társszervezőjeként mindenképp meg kell említeni a Thurzó Lajos Művelődési - Oktatási Központot is.

Maga a művésznő, Nemes Fekete Edit Magyar Életfa díjas keramikusművész; hetvenötödik születésnapját ünnepelte 2019-ben, amikor a róla szóló kötet megjelent. Formavilágára egyértelműen jellemző, hogy mindig kész a megújulásra, ami egyben olyan alkotó képét tárja elénk, aki az őt érő súlyos személyes sorscsapásokat is képes volt hitelesen, hűen átalakítani és transzformálni a művészetébe. A szerző, Ninkov K. Olga művészettörténész a munkásságáról szóló tanulmányban számos, a jugoszláviai kerámiaművészet alakulástörténetében fontos momentumot emel ki, többek között az újvidéki Iparművészeti Iskola és a kishegyesi Kerámiai Művésztelep hatását, melyek módosulásai által megismerhetjük a délvidéki kerámia aranykorát, valamint térvesztésének folyamatát.

Forrás és fotó: vajma.info